جنین ۳ تا ۵ روزه را بلاستوسیست مینامند. یک بلاستوسیست تودهای مشکل از ۱۰۰ سلول و یا بیشتر است. سلولهای بنیادی سلولهای درونی بلاستوسیست هستند که در نهایت به هر سلول، بافت و اندام درون بدن تبدیل میشوند.
رشد سلولهای بنیادی در محیط آزمایشگاه را اصطلاحا کشت سلولی مینامند.در واقع جدا کردن سلولهای بنیادی جنینی از طریق انتقال سطح داخلی بلاستوسیست به یک ظرف کشت آزمایشگاهی پلاستیکی که شامل یک بستر تغذیهای به نام محیط کشت میباشد انجام میگیرد. تقسیم و ازدیاد سلولها بر روی سطح این ظرف انجام میگیرد. سطح داخلی این ظرف معمولاً به وسیله سلولهای پوست جنین موش پوشیده شدهاست. این سلولها قادر به تقسیم شدن نیستند. به این لایه پوشاننده سلولی در اصطلاح لایه تغذیهای (feeder layer) گفته میشود. دلیل استفاده از این سلولها فراهم آوردن یک سطح طبیعی به منظور چسپیدن سلولهای بنیادی به آن و عدم جداشدنشان است. در ضمن سلولهای این لایه مواد مغذی را به داخل محیط کشت رها میکنند.
پس از چند روز سلولهای کشت داده شده شروع به رشد و تقسیم شدن در این محیط میکنند. هنگامی که این عمل انجام گرفت سلولهای کشت داده شده که زیاد شدهاند را از این محیط برداشته و به محیطهای تازه کشت منتقل میدهند. پروسه کشت مجدد سلولها بارها و بارها برای چندین مرتبه و به مدت چندین ماه تکرار میشود. بعد از ۶ ماه یا بیشتر ۳۰ سلول اولیه تبدیل به هزاران میلیون سلول بنیادی جنینی میشوند. سلولهایی را که در این دوره ۶ ماه و در این محیط کشت مخصوص تقسیم شده و در عین حال تماییز نیابند را پرتوان (pluripoten) مینامند.
موضوعات مرتبط:
برچسبها: